Herrnhuter-stjernen
Herrnhuterstjernen, Adventsstjernen, Christiansfelderstjernen – Brødremenighedens berømte adventsstjerne, som ved juletid pryder mange bygninger, vinduer og hjem, har mange navne.
Stjernen består af 25 spidser: 17 med en firkantet fod (de lange spidser) og otte med en trekantet fod (de korte spidser).
Ifølge traditionen hænges stjernen op lørdag før 1. søndag i advent, og efter kirketid søndag tændes lyset i stjernen. Den tages ned igen på Helligtrekongers dag, d. 6. januar.
Stjernerne produceres i dag i den tyske Brødremenighedsby Herrnhut i Sachsen, hvor produktionen har fundet sted siden 1894.
Adventsstjernerne kan købes i forskellige farver og størrelser i Museum Koldings museumsbutik, i BDM’s butik “Karibu” samt i byens butikker og netbutikker. Læs mere og køb stjernen her.
Stjernen kan ses hele året i Christiansfeld, blandt andet på toppen af Brødremenighedens kirketårn.
Historien om stjernen
Adventsstjernen siges at stamme fra Brødremenighedsbyen Niesky, hvor en matematiklærer i underviste i geometri på byens drengekostskole. Han lod drengene tegne de pyramideformede spidser i deres hæfter og brugte stjernen til at øge drengenes forståelse for geometrien.
Flere historier beretter om, at drengene hvert år ved adventstid fremstillede stjerner i karton og hængte dem op i skolestuen med lys i, til minde om den frelser, som julenat blev født under Betlehemsstjernen.
En tidligere elev fra drengekostskolen i Niesky fik som voksen idéen til indpakning og forsendelse af stjernerne og etablerede fabrikken i Herrnhutt – herefter blev stjernen en kommerciel succes.