Christiansfeld blev optaget på UNESCOs liste over umistelig verdensarv 4. juli 2015, af UNESCOs verdensarvskomite.
Når et sted optages på verdensarvslisten, markerer det, at stedet er betydningsfuldt – ikke kun for befolkningen i det pågældende land, men for hele menneskeheden.
Det danske rigsfællesskab har 11 steder optaget på Verdensarvslisten: Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Ilulissat Isfjord, Ringborgene, Kujataa samt Aasivissuit Nipisat.
Brødremenigheden i Christiansfeld er en evangelisk-luthersk frimenighed og en del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i mange lande.
Menighedens bærende ideologi er upåvirket af den geografiske destination, og mange af byerne er bygget op nøjagtigt som Christiansfeld.
Byen er grundlagt i 1773 som et eksempel på en planlagt bosætning indenfor Brødrekirken, som i begyndelsen var centreret i Herrnhut i Sachsen, Tyskland.
Christiansfeld blev planlagt og bygget til at repræsentere det protestantiske byideal, og byens vigtigste bygninger var centreret omkring pladsen foran Brødremenighedens kirke, Salshuset.
Arkitekturen er homogen og enkel med en- og toetagers bygninger i gule Flensborgsten med røde tagsten. Den demokratiske organisering indenfor Brødremenigheden – med sin ligeværdigheds-baserede filosofi – er udtrykt i byens humanistiske byplan.
Byens åbne plan åbner for udkig til det omkringliggende landskab og inkluderer vigtige, store bygninger til fælles liv og velfærd. Således var der fælles huse – såkaldte “korhuse” – for menighedens enker og ugifte mænd og kvinder.
For at komme på verdensarvslisten skal man opfylde minimum ét af ti opstillede kriterier fra UNESCO.
Christiansfeld er optaget på verdensarvslisten med kriterie III og IV:
I 1972 vedtog FN-organisationen UNESCO Verdensarvskonventionen.
Konventionens overordnede mål er at beskytte og bevare naturområder samt kulturhistoriske steder og monumenter af enestående universel værdi for hele menneskeheden.
Ti forskellige udpegningskriterier er fastlagt til at afgøre, om et naturområde, et kulturhistorisk sted eller monument besidder denne enestående universelle værdi og dermed kan optages på verdensarvslisten. Dertil kommer, at stedet/monumentet skal være ordentligt beskyttet, og at kravet om uberørthed og/eller oprindelighed er opfyldt.
Når et sted optages på listen, markerer det, at stedet er betydningsfuldt – ikke kun for befolkningen i det pågældende land, men for hele menneskeheden.
Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har ansvaret for det danske rigsfællesskabs verdensarvsarbejde.
Film om Christiansfeld, produceret af DR og Kulturarvsstyrelsen i 2011 (Varighed 2:53)
World Heritage Explained – Animeret kortfilm om UNESCO Verdensarvs-konventionen.
(Varighed 2:08)
Verdensarven er vigtig – verdensvigtig.
3 unikke steder i Syddanmark indenfor bare 1 times kørsel fra hinanden.
Jelling, med de ikoniske Jellingesten, der står som et markant menneskeskabt monument på mødet mellem før og efter. Hvor en hel nation blev født.
Christiansfeld, hvor brødremenighedens håndværkere skabte deres eget bud på det perfekte samfund. Et storslået stykke byplanlægning med lange lige linjer og imponerende arkitektur.
Vadehavet, et utroligt stykke evigt foranderligt landskab, hvor lys, himmel og hav deler samme scene. Samspillet er aldrig ens, men altid til stede.
Med helt særlige oplevelser med historie, natur og kultur byder området på verdensarv i særklasse.
MUSEUM KOLDING
Staldgården 1
6000 Kolding
+45 76338100
Telefontid: man – tors kl. 9-12.
Mail: museum@museumkolding.dk
CVR-nr.: 18 11 98 97
EAN nr.: 5790002643866
FORVALTNINGSPLAN:
Åbn Forvaltningsplanen.
Open the UK version here.