Velkommen til
Skamlingsbanken

Om Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er Sønderjyllands højeste punkt og herfra er det muligt at opleve 360 graders udsigt over landskabet og Lillebælt. Naturen i området er i sig selv et besøg værd med stejle bakker og slugter formet af kræfterne fra den seneste istid. Især på det højeste punkt 113 meter over havet er udsigten helt fantastisk.

Skamlingsbanken har gennem Danmarkshistorien været et vigtigt samlingssted. Her har store talere stået på banken og talt med en kraft, der har ændret samfundsforhold for mange.

Skjult i bankerne finder du Skamlingsbankens Besøgscenter, der med sin arkitektoniske form smelter ind i det unikke landskab. Her kan du gå på opdagelse i den digitale fortælling og blive klogere på de fire store kræfter
– naturen, stedet, talen og samlingen – som igennem tiden har gjort Skamlingsbanken til det nationale samlingssted det er i dag.

Lad dig fornøje af store landart skulpturer, som kunstnere fra kunstnergruppen ExArte i Kolding står bag, når du går tur på Skamlingsbanken….
Prøv Museum Koldings nye digitale læringsspil ‘Mysteriet på Skamlingsbanken’. Historien er et mysterium på Skamlingsbanken. Mød professoren, der tager dig på en tidsrejse tilbage til 1863, hvor Skaml…
En enestående symfoni opføres under åben himmel, skabt af det klassiske ensemble Lydenskab, digter Ursula Andkjær Olsen og komponist Juliana Hodkinson. Symfonien binder lokale fortællinger og området…
Alle dage i sommerferien vil summe af liv på museets tre lokationer, når vi inviterer inden og udenfor til dejlige børneaktiviteter….
Nu kan du lade dig fornøje af store landart-skulpturer, når du går tur foran Besøgscentret på Skamlingsbanken. Det samlede værk OPUS POTENTIA – Kraft & værk, består af fire skulpturer eller installati…
Duoen præsenterer ved koncerten i Skamlingsbanken en blanding mellem værker fra repertoiret for cello og guitar samt en række arrangementer og værker af Asger Buur……
Jazz på Skamling er intime koncerter som afholdes i Besøgscentret Skamlingsbanken. Første søndag i hver måned kan du opleve toppen af dansk jazz i en koncert, hvor du kommer helt tæt på kuns…
Museum Kolding inviterer dig med på en fortælletur på toppen af Syd- og Sønderjylland. Du vil høre om et landskab formet af istiden og om, hvordan stedet allerede i 1800-tallet spillede en central ……
Rasmus Dissing – søn af Povl Dissing – bærer en stor arv af den danske sang og finder her sine egne horisonter og sit eget personlige præg til nyfortolkningen og respekten for flotte danske sange……
The Three Body Problem er et ungt band med meget på hjerte. Man bliver som publikum henført i deres univers, når synthens atmosfæriske klangflader fletter fingre med blæsernes melodier og skaber en sv…
Mette Juul har høstet stor ros for hendes uforlignelige vokal og inderlige fortolkninger. Juul udgav sit fjerde album Change på Universal Music i september 2019 og efterfølgeren New York- Copenhagen…..
I uge 42 kan man i efterårsferen prøve hyggelige aktiviteter på Skamlingsbanken – drageflyvning (du lærer først at bygge din egen drage) og bålhygge….
Stilhedens hav spiller musik, der beskriver den fascination mennesker til alle tider har haft af Månen. Duoen Stilhedens hav har taget navn efter det sted, hvor Apollo 11 for første gang i menneske……
Mærk stemningen og oplev de fire kræfter naturens, stedets, talens og samlingens kraft. …
BestigBjerge er en friluftsleg for alle, der kan lide at færdes i naturen. Ruten på Skamlingsbanken er 4,5 km. lang….
   Tur til grupper  
Oplev det smukke historiske område omkring Højskamling og få fortællingen om Skamlingsbankens vigtige plads i Danmarkshistorien….
Forrige
Næste

Besøgscentret Skamlingsbanken

Oplev en digital fortælling om Skamlingbankens fire store kræfter: naturens, stedets, talens og samlingens kraft. Mærk stemningen i fortællingen om isens tilbagetrækning, få gode råd til at blive en bedre taler, oplev en shitstorm på egen krop og gå på opdagelse i Skamlingsbankens store naturområde.

Besøgscentret er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som muligt. Med et stort vinduesparti med udsigt over Lillebælt, er det en arkitektonisk portal til stedets historie. Udstillingen i besøgscentret inspirerer til at gå ud i området med en bedre forståelse for stedets kræfter og identitet.

Ud over de interaktive udstillinger, der snor sig rundt i det arkitektoniske landskab, kan du besøge museumsbutikken eller nyde en kop kaffe og udsigten fra caféen.

Café SKAU

Café Skau byder blandt andet på forskellige forfriskninger, lækker kaffe eller en let anretning, som kan nydes sammen med den storslåede udsigt.

museumsbutik

Gå på opdagelse i besøgscentrets museumsbutik, hvor du finder et spændende udvalg af bøger, interiør, legetøj, lokale delikatesser og meget andet. Vi lader os inspirere af naturen og området omkring Skamlingsbanken, når vi udvælger vores varer. 

Butikken følger museets åbningstider og der er gratis adgang. 

Ruter og stier
Oplev Skamlingsbankens dramatiske landskab og fantastiske udsigter på de markerede vandreruter. Stier og græsklippede ruter fører dig fra Højskamling ud over bakkekammen eller ned igennem slugter og skov til du står med tæerne i Lillebælt.
Find ruter og stier her.

Besøg os

SKAMLINGSBANKEN
Skamlingvejen 125
6093 Sjølund

Telefon +45 76 33 81 00
museum@museumkolding.dk

ENTRÉ

Voksne: 70 kr.
Børn under 18 år: gratis.

Årskort Museum Kolding: 150,-Årskort + ledsager: 200,-
Gælder et år frem fra købsdato.

Rabatter: 
Kolding Egnsteater årskortholder: 20 % rabat på entré.
Ældresagen-medlem: 10% rabat på entré og årskort.
Dansk Camping Union: 10% rabat på entré.
ClubSyd: 10% rabat på entré.
Lokalhistorisk Forening Kolding: 50% rabat på entré.
Historielærerforeningen: 50% rabat på entré

Billetter købes
i Skamlingsbankens
besøgscenter eller online.

Åbningstider

december 2023
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Lukket mandag

Sidste åbningsdag 17. december 2023.

Lukket 18. december til 10. februar 2024 

februar – maj
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Lukket mandag

Vi holder åbent mandag i uge 7, 2. påskedag og 2. pinsedag

juni  –  august
Alle dage kl. 10-17

September – december
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Mandag lukket

Vi holder åbent mandag i uge 42

Sidste åbningsdag 22. december. 
Lukket mellem jul og nytår.

Find vej

PARKERING

Det er gratis at parkere på Skamlingsbanken.

Turistbusser bedes parkere på busholdepladsen på Skamlingsvejen. 

Toilet

Der er toiletfaciliteter i besøgscentret Skamlingsbanken. Toilettet er åbent kl. 07.00- 23.00.

HANDIcAPADGANG

Det er muligt at komme rundt i besøgscentret Skamlingsbanken med rollator og i kørestol.

Der er et lille stykke sti fra parkeringspladsen til Besøgscentret. Det er ikke tilladt at køre bil på denne sti. Har du brug for at køre tæt på indgangen, så kontakt værterne i centret, da de kan åbne for en køresikker rute. 

Der er stisystemer i det store udeområde, men vær opmærksom på at terrænet er meget kuperet.

Hunde

Det er ikke tilladt at medbringe sin hund i besøgscentret. Der er dog gode muligheder for lange gåture i Skamlingsbankens store terræn.

Hunde skal være i snor på hele området. Vær opmærksom på at der er områder med græssende dyr.

Husk at samle op efter din hund.

Cafe og restaurant

Find Café Skau i besøgscentret. Her kan der købes en let anretning, forfriskninger, kaffe, kage mv.

Restaurant Skamlingsbanken finder du 150 meter fra besøgscentret. Se Restaurant Skamlingsbankens hjemmeside for mere information.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev