Velkommen til
Skamlingsbanken

Om Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er Sønderjyllands højeste punkt og herfra er det muligt at opleve 360 graders udsigt over landskabet og Lillebælt. Naturen i området er i sig selv et besøg værd med stejle bakker og slugter formet af kræfterne fra den seneste istid. Især på det højeste punkt 113 meter over havet er udsigten helt fantastisk.

Skamlingsbanken har gennem Danmarkshistorien været et vigtigt samlingssted. Her har store talere stået på banken og talt med en kraft, der har ændret samfundsforhold for mange.

Skjult i bankerne finder du Skamlingsbankens Besøgscenter, der med sin arkitektoniske form smelter ind i det unikke landskab. Her kan du gå på opdagelse i den digitale fortælling og blive klogere på de fire store kræfter
– naturen, stedet, talen og samlingen – som igennem tiden har gjort Skamlingsbanken til det nationale samlingssted det er i dag.

Kom til fortællekoncert om Grundtvig, hans liv, meninger og betydning. En publikum-aktiv forestilling med fortælling, fællessang, storskærm, medrivende musik og filmiske lydlandskaber….
Hele påskeugen er der rig mulighed for at tilbringe nogle hyggelige timer i Christiansfeld, på Skamlingbanken og i Staldgården sammen med familien….
På denne søndag kan du møde Lis Wessberg på trombone og Steen Rasmussen på piano, der har dannet par i mange år; både privat og i musikken. Lis Wessberg har således i mange år været fast medlem af Ste…
Dayyani/Flensborg Duo spiller klassiske kompositioner arrangeret for piano og cello. Musikken er smuk og melodisk og bringer lytteren vidt omkring i et forskelligartet landskab af stemninger. Pojken p…
Jazz på Skamling er intime koncerter som afholdes i det smukke Besøgscenter Skamlingsbanken. Første søndag i hver måned kan du opleve toppen af dansk jazz i en koncert, hvor du kommer helt tæt på kuns…
I år er Talefesten blevet Nordisk og dermed endnu større! Udover danske unge, vil også unge fra Norge og Sverige holde taler fra den historiske talerstol på banken. Hele området forvandles til en st…
GuitarRama Jazzical er et nyskabende og banebrydende møde mellem to guitarister fra hver deres genre. Jazzguitaristen Jens Christian Kwella har skrevet en række kompositioner for elguitar og klassisk …
Alle dage i sommerferien vil summe af liv på museets tre lokationer, når vi inviterer inden og udenfor til dejlige børneaktiviteter….
Solborg/Banke/Heebøll er musikalske kumpaner af den langtidsholdbare slags. Her findes en ganske særegen, gensidig forståelse og en nærmest telepatisk musikalsk samtale. …
Mærk stemningen og oplev de fire kræfter naturens, stedets, talens og samlingens kraft. …
BestigBjerge er en friluftsleg for alle, der kan lide at færdes i naturen. Ruten på Skamlingsbanken er 4,5 km. lang….
   Tur til grupper  
Oplev det smukke historiske område omkring Højskamling og få fortællingen om Skamlingsbankens vigtige plads i Danmarkshistorien….
Forrige
Næste

Besøgscentret Skamlingsbanken

Oplev en digital fortælling om Skamlingbankens fire store kræfter: naturens, stedets, talens og samlingens kraft. Mærk stemningen i fortællingen om isens tilbagetrækning, få gode råd til at blive en bedre taler, oplev en shitstorm på egen krop og gå på opdagelse i Skamlingsbankens store naturområde.

Besøgscentret er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som muligt. Med et stort vinduesparti med udsigt over Lillebælt, er det en arkitektonisk portal til stedets historie. Udstillingen i besøgscentret inspirerer til at gå ud i området med en bedre forståelse for stedets kræfter og identitet.

Ud over de interaktive udstillinger, der snor sig rundt i det arkitektoniske landskab, kan du besøge museumsbutikken eller nyde en kop kaffe og udsigten fra caféen.

Café SKAU og butik

Café Skau byder blandt andet på forskellige forfriskninger, lækker kaffe eller en let anretning, som kan nydes sammen med den storslåede udsigt.

Det er også muligt at gå på opdagelse i besøgscentrets  museumsbutik, der med udvalgte varer fra nær og fjern er et besøg værd.

Ruter og stier
Oplev Skamlingsbankens dramatiske landskab og fantastiske udsigter på de markerede vandreruter. Stier og græsklippede ruter fører dig fra Højskamling ud over bakkekammen eller ned igennem slugter og skov til du står med tæerne i Lillebælt.
Find ruter og stier her.

Besøg os

SKAMLINGSBANKEN
Skamlingvejen 125
6093 Sjølund

Telefon +45 76 33 81 00
museum@museumkolding.dk

ENTRÉ

Voksne: 50 kr.
Børn under 18 år: gratis
Ældresagen medlem: 45 kr.

Årskort til hele Museum Kolding (gældende ét helt år) til 150,-
Årskort til hele Museum Kolding + ledsager (gældende ét helt år) til 200,-

Billetter købes
i Skamlingsbankens
besøgscenter eller online.

Åbningstider

Januar
Lukket

Februar
Åbner 11.02.2023
Tirsdag-søndag 11-16
Mandag lukket

Marts · april
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Mandag lukket
(2. påskedag undtaget)

Maj · juni · juli · august 
Alle dage kl. 10-17

september · oktober · november · december
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Mandag lukket

Lukket mellem jul og nytår

Find vej

PARKERING

Det er gratis at parkere på Skamlingsbanken.

Turistbusser bedes parkere på busholdepladsen på Skamlingsvejen. 

Toilet

Der er toiletfaciliteter i besøgscentret Skamlingsbanken. Toilettet er åbent kl. 07.00- 23.00.

HANDIcAPADGANG

Det er muligt at komme rundt i besøgscentret Skamlingsbanken med rollator og i kørestol.

Der er et lille stykke sti fra parkeringspladsen til Besøgscentret. Det er ikke tilladt at køre bil på denne sti. Har du brug for at køre tæt på indgangen, så kontakt værterne i centret, da de kan åbne for en køresikker rute. 

Der er stisystemer i det store udeområde, men vær opmærksom på at terrænet er meget kuperet.

Hunde

Det er ikke tilladt at medbringe sin hund i besøgscentret. Der er dog gode muligheder for lange gåture i Skamlingsbankens store terræn.

Hunde skal være i snor på hele området. Vær opmærksom på at der er områder med græssende dyr.

Husk at samle op efter din hund.

Cafe og restaurant

Find Café Skau i besøgscentret. Her kan der købes en let anretning, forfriskninger, kaffe, kage mv.

Restaurant Skamlingsbanken finder du 150 meter fra besøgscentret. Se Restaurant Skamlingsbankens hjemmeside for mere information.

DanishEnglishGermanHindi

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev