Sølvudstilling i Indien

Sølvudstilling i Indien

I marts 2023 slår Museum Kolding og Indiens Nationalmuseum dørene op for en udstilling med dansk og indisk sølv. Udstilling finder sted på Nationalmuseet i New Dehli med titlen ”Silver Treasures from Denmark and India”.

Samarbejdet markerer det nyligt indgåede kulturudviklingsprogram mellem Danmark og Indien, der skal udspille sig i årene 2023-2026, hvor Museum Kolding er blevet inviteret til at deltage. Sølvudstillingen skal sætte fokus på de ligheder og forskelle, der findes i dansk og indisk sølvsmedekunst, hvor begge museer fremviser de bedste sølvgenstande fra deres samlinger.

Museum Kolding bidrager med omkring 100 af Danmarks fineste sølvværker. Museum Kolding har en af landets største og fineste sølvsamlinger, der rummer utallige genstande, der spænder fra renæssancen og helt op til nutiden, hvor de bedste af Danmarks sølvsmede stadig bliver repræsenteret i samlingen.

Læs hele pressemeddelelsen her: Museum Kolding udstiller sølv på Nationalmuseet i New Delhi

Indisk ambassadør besøger Museum Kolding

30. januar 2023:

Indiens ambassadør Pooja Kapur aflægger Museum Kolding besøg for at tale om det fine samarbejde, der lige nu pågår med at sammensætte den store imponerende udstilling i New Delhi, hvor mere end 100 af Danmarks fineste sølvskatte skal stråle sammen med Indiens fine skatte.

”Jeg glæder mig til at byde Indiens ambassadør Pooja Kapur velkommen til Museum Kolding, og tale om vores gode samarbejde, både når det gælder den kommende sølvudstilling, og også det samarbejde mellem Danmark og Indien, som frem mod 2026 skal understøtte udvekslingen af dansk og indisk kunst og kultur, som udstillingen er en konkret del af. Vi er meget stolte af at kunne vise noget af Danmarks fineste sølv i Indien, hvor af noget endda er fremstillet i Kolding”, siger Rune Lundberg, museumsdirektør, Museum Kolding.

Læs hele pressemeddelelsen her: Indisk ambassadør besøger Museum Kolding 

Nationalmuseet i New Delhi

Nationalmuseet, også kendt som Indiens Nationalmuseum, er et af de største museer i Indien. Det blev grundlagt i 1949 i Janpath, New Dehli, og rummer en skare af historiske artikler og flere århundreders kunstværker. Museet indeholder på nuværende tidspunkt omkring 200.000 kunstværker af både indisk og udenlandsk oprindelse, der dækker over mere end 5.000 års historie.

Blandt andet huser det også Nationalmuseums Instituttet for Historisk Kunst, Konservering og Museologi, hvilket anses for at være et universitet for videregående uddannelser inden for historie, konservering og museologi, der opererer under Indiens kulturministerium.

 

DAnmarks fineste sølvsamling

Museum Kolding har en af landets største og fineste samlinger af dansk sølv. Samlingen rummer utallige genstande fra hele Danmark og spænder fra renæssancen og op til nutiden, hvor de bedste af landets sølvsmede til stadighed bliver repræsenteret i samlingen.

Inden længe åbner den store udstilling ’Silver Treasures from India and Denmark’ i New Delhi med Dansk Sølv. Sølvet er en del af Museum Koldings samling, og er i skrivende stund ved at blive pakket for at rejse til Indien.

Video om sølvsamlingen

Kulturarvschef Steen Lundbye fortæller om Museum Koldings sølvsamling – hvad er historien bag og hvordan er samlingen speciel. 

Nedpakning af udstillingen

Sølvsamlingen, der tidligere holdt til på Koldinghus, bliver pudset, fotograferet, registreret og pakket forsvarligt ned. En stor del af objekterne skal til Indien og udstilles i New Delhi, mens resten af sølvgenstandene skal opbevares på arkiv indtil en fremtidig udstilling. Se montrene blive tømt i videoen her.

KURATOR Komal Pande

Som en del af den større internationale udvekslingsaftale mellem Danmark og Indien havde Museum Kolding i september besøg af assisterende kurator og ansvarlig for smykkesamlingen på National Museum, New Delhi. 

Komal Pande kom til Kolding for at forberede den kommende fælles udstilling af dansk og indisk sølv, der forventes at åbne på museet i New Delhi i marts 2023.

På billedet ses hun med en skål fra 1826. Skålen er fra Gangstedfondens Sølvsamling, der er inddeponeret på Museum Kolding og som vil indgå i udstillingen.

I forbindelse med hendes besøg i Kolding afholdt hun en åben forelæsning “Intersections in Art: Life & Design” på SDU, Kolding.

Forelæsningen havde titlen ‘Intersections in Art: Life & Design’ og handlede om Indiens forhold til smykker gennem historien – og hvordan smykkerne er blevet fortolket gennem historiske tekster og på skulpturer.

Kurator Komal Pande og museumsinspektør Conni Ramskov står ved et bord omgivet af vakumpakkede sølvobjekter.
Kurator Komal Pande afholder forelæsning, en projekter viser guldsmykker og gudesymbolik, Komal peger op på billedet af ringene mens hun fortæller.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev