‘Genius Loci’ af Mogens Leander

Installationen tager sit overordnede udgangspunkt i nogle af Skamlingsbankens koryfæer: Grundtvig, Orla Lehmann og Laurids Skau. Kulturpersonligheder og politikere, der gennem 18-hundredtallet satte varige historiske og kulturelle præg på stedet.

Et kunst-crossover, hvor begrebet PALIMPSEST: Det at afskrabe et allerede nedfældet budskab for derefter at påføre et nyt – munder ud i en form for en genfødsel (Palingenese) af de kræfter og personligheder der gennem tiden har været bærende kræfter i Skamlingsbankens historie.

De påmalede illustrationer af fortidens koryfæer, vil efter endt bearbejdning fremstå mindre genkendelige – eftersom de vil indgå som uskarpe fragmenter der er ”skrabet frem” fra fortiden som arkæologiske – afskrællede lag.

På de antikke bomulds-skibssejl – er der nedridsede sætninger og udsagn og tynde lag fernis, der virker som en blanding af tilfældighed og nøje tilrettelagt strategi. Projektionsflader for begær, drømme og visioner. Spejlinger af vores egen ny-spirituelle tidsalder.

Denne sorte pyramide henleder tankerne på et tempel – en catacombe  eller et mausoleum – der med sin sortsvedne patina og grotteagtige lukkethed – giver følelsen af at være blandt de tusinder – der afventer den store apokalypse.

For 190 år siden var Grundtvig en af datidens store idoler og trendsættere – på samme måde som David Bowie er det i vores nutid. Bowie har derfor fået et lille mindefelt på denne ”tidens pyramide”.

De 2 kontrabas-snegle øverst – giver associationer til den moderne jazz-musik – som Skamlingsbankens Besøgscenter – som noget nyskabende for stedet – afholder i samarbejde med Jazz i Trekanten.

Installationen omkranses af hvidmalede sten eller hvidmalede lave stolper. En markering der trækker spor tilbage til fortidens folk og samtidig fysisk afgrænser stedet og markerer en åndelig afgrænsning.

Materialer: Gamle skibs-bouldssejl, tjære/asfalt, kobberplader. originale 1800-tals skrifter, bronze-relief og træ-snegle fra kontrabasser.

Kontaktoplysninger

LEANDER GALLERY

Mogens Leander
Katrinegade 8
6000 Kolding
23 30 76 52
Facebook: Mogens Leander
Instagram: mogensleander

opus potentia

Det samlede værk ‘OPUS POTENTIA – Kraft & værk’, er en midlertidig udstilling skabt i samarbejde mellem kunstnergruppen EX ARTE og Museum Kolding. De fire individuelle skulpturer, afspejler på hver sin vis stedets Skamlingsbankens historie, og rækker samtidig ind i nutidens aktuelle problemstillinger.

Skulpturerne kan opleves i en midlertidig periode på 18 måneder fra marts 2024 frem til september 2025.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev