På denne side har vi samlet fortællinger fra vores serie af opslag på Facebook – om de dramatiske hændelser der fandt sted i februar under besættelsen for præcis 80 år siden!
I Kolding er de to sabotageledere Erik Pedersen, dæknavn Per, og Holger Jensen, dæknavn Hugo, gået ind på Saxildhus for at drikke kaffe. Efter et tip møder to Gestapo-folk op og beder de to modstandsmænd om at vise deres legitimationskort.
Mens Per lokker den danske Gestapo-mand Niels Riis ned i garderoben i kælderen, overmander Hugo den anden mand. Hugo springer fra en stol gennem vinduet og ned på gaden. Desværre er Hugo endt lige foran en tysk militærpatrulje, der straks anholder ham.
I kælderen vrister Per sig løs fra Niels Riis, og forsøger at flygte. Riis skyder på ham og han bliver anholdt.
Hugo bliver gennembanket i den tysk vagtstue, inden han føres til Staldgården. Her får han endnu flere bank, særligt efter man finder et billede af Niels Riis i hans besiddelse. Et billede der skulle være givet til modstandsbevægelsens ledelse i Region III.
Per bliver ført direkte til Staldgården og ind i et 20 timer langt forhør. Han skal stå med bøjede knæ og ansigtet mod væggen. Hvis han rejser sig, bliver han slået.
Per eller Hugo har et brev på sig adresseret til modstandsmanden Willy.
Læs med senere i dag, når Gestapo banker på hos Betty Groth, og Jenny og Willy skal mødes i Esbjerg.
Under forhørene på Staldgården har Jens Thue Jensen og Hans Silas Nielsen givet Gestapo nogle af de navne, de ønsker.
I Esbjerg kan Gestapo derfor anholde fire kvinder, der alle har givet husly til Thue og Hans. Ruth Frederiksen, hendes søster Esther og deres mor Marie og Herstine Bonde.
De fire anholdte kvinder bliver kørt til Kolding Arrest, og over de næste uger er de gentagende gange til forhør på Staldgården. Kvinderne bliver ikke slået, men truet med vold.
Efter nogle uger bliver alle bortset fra Ruth Frederiksen løsladt. Ruth tilbragte resten af besættelsen i Frøslevlejren.
Læs med igen i morgen og læs om de spor Thue sætter sig på Staldgården.
I Frøslevlejren sidder modstandsmanden Helge Brock Iversen. Han har været Jens Thue Jensens bedste ven siden skolen. Helge er sluppet billigt. Gestapo ved kun lidt om hans arbejde i modstandsbevægelsen, så derfor sidder han i Frøslevlejren i stedet for at vente på sin henrettelse i Vestre Fængsel.
Men under Thues og Hans Silas Nielsens forhør, er der kommet nye oplysninger frem. Den 26. februar kommer ordren om, at han skal tilbage til Staldgården og den 27. februar bliver han kørt til Kolding. Helge er ulykkelig.
Han ved, at det nu er slut.
Læs med igen den 3. marts, hvor Hans Silas Nielsen møder en kammerat, han har angivet.
Staldgården har spillet en stor rolle under Anden Verdenskrig. Under besættelsen havde GESTAPO sydjysk hovedkvarter i Staldgården. Her indrettede de nogle fængselsceller, som danske modstandsfolk blev anbragt i mellem de brutale forhør. Mange af modstandsfolkene ridsede deres navne ind i væggen.
En af cellerne, Zelle II, i Staldgården er som den eneste i Danmark bevaret som et dystert minde.
Læs mere om Staldgården under Anden Verdenskrig, Zelle II og vores udstilling om Kolding under besættelsen.
Besøg Staldgården
MUSEUM KOLDING
Staldgården 1
6000 Kolding
+45 76338100
Telefontid: man – tors kl. 9-12.
Mail: museum@museumkolding.dk
CVR-nr.: 18 11 98 97
EAN nr.: 5790002643866
FORVALTNINGSPLAN:
Åbn Forvaltningsplanen.
Open the UK version here.