Bestig Skamlingsbanken

Den 113 meter høje banke er nu med i den fornemme BestigBjerge-familie som bjerg nr. 21.

BestigBjerge er en friluftsleg for alle, der kan lide at færdes i naturen. Man

  • starter på hjemmesiden/den mobile hjemmeside bestigbjerge.dk
  • opretter sig som bjergbestiger (det er nemt)
  • finder det bjerg, man gerne vil bestige
  • drager af sted
  • finder en trecifret kode ved p-pladsen for foden af bjerget
  • bestiger bjerget
  • finder en trecifret kode på toppen
  • taster begge koder
  • og opnår en score som måles i højdemeter

Bjergbestigere, der har været på alle toppe, kommer i Hall of Fame.

Det er langt fra ethvert bjerg i Danmark, der gør sig fortjent til optagelse i BestigBjerge-familien. Men Skamlingsbanken i Sønderjylland har det hele: Den er over 100 meter høj, der er offentlig adgang og man kan gå på gode, afmærkede stier. Og så har Skamlingsbanken endda en meget spændende historie og et helt flot besøgscenter.

Naturen på Skamlingsbanken er i sig selv et besøg værd. Stedet er formet af kræfterne fra den seneste istid, hvor isen fra Lillebælt skubbede sten og ler foran sig og dannede det markante morænelandskab med stejle bakker og slugter. Og allerøverst oppe, på Højskamlingen 113 m.o.h, belønnes bjergbestigeren med en mageløs udsigt.

I Skamlingsbankens besøgscenter møder man de fire store kræfter, som er omdrejningspunktet for fortællingen om banken: naturen, stedet, talen og samlingen. Fortællingen trækker linjer ud i landskabet, og centret er med til at bestyrke bankens rolle som et unikt, traditionelt og folkeligt udflugtsmål. Også arkitekturen spiller en rolle i det besøgscenter: Det er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som muligt, og med sine store vinduer mod Lillebælt tænkt som en arkitektonisk portal til stedets historie.

I Café Skau, som er en del af besøgscentret, kan man samle kaffe-energi til en bjergvandring og hvile trætte ben efter gåturen.

På Skamlingsbanken er der anlagt flere dejlige vandreruter, både til en slentretur på bankens top eller en mere strabadserende vandretur. Terrænet er en smule kuperet – husk på, det er Syd- og Sønderjyllands højeste bjerg!

Den 4,5 km. lange rute går ned gennem slugter og fra havniveau skal man bestige Skamlingsbanken for igen at lande på Højskamlingen. Det er på denne rute, I finder koderne til BestigBjerge.

Læs om ruten her.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev