Museum Koldings sølvsamling

Museum Koldings sølvsamling er en af Danmarks største og bedste, og består af dansk sølv fra renæssancen og helt op til i dag.

I samlingen er der særlig vægt på sølv fra det 20. og 21. århundrede. Samlingen er omfattende og består af alle typer sølvgenstande – smykker, bestik og større genstande som vaser, kander, fade m.m.

Sølvsmede fra alle dele af Danmark er repræsenteret, så samlingen viser både geografiske og tidsmæssige ligheder og forskelle. Derudover viser den stiludvikling, kulturhistorisk udvikling og forandring i håndværk og industri.

I formidlingen af samlingen har vi fokus på designet, kulturen, håndværket og industrien gennem historien.

Museum Koldings arbejde med sølvet består i at indsamle, registrere, bevare, forske og formidle sølv til samlingen.

Museets samling af sølv udvides hele tiden – blandt andet gennem erhvervelser, indlån og deponeringer af sølv og smykker. Museet tager aktiv del i dokumentationen af det dansk sølvsmedehåndværk gennem indsamling af tegningsarkiver, foto, film, video- og lydoptagelser med sølvsmede.

Museet samarbejder med andre institutioner, f.eks. Designmuseum Danmark, om varetagelsen af et landsdækkende netværk til udforskning af dansk sølvhistorie.

Te i tiden

Udvalgte Designere og Sølvsmede

  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
  Sølvsmed  
Forrige
Næste

Hvor er sølvet?

Indtil januar 2021 var sølvet udstillet på Koldinghus. I januar 2021 blev Koldinghus overdraget til Kongernes Samling og Museet på Koldinghus flyttede til Staldgården og blev til Museum Kolding. Museum Koldings ansvarsområde er nyere tids kulturhistorie i Kolding Kommune med særlig fokus på sammenhæng mellem kulturhistorie, håndværk og design – herunder sølvsamlingen.

Som en del af en større, årelang proces er Museum Koldings sølvsamling ved at blive flyttet til opmagasinering. I den proces skal samlingen pudses, tjekkes for skader, registreres og fotograferes.

På grund af sølvsamlingens høje værdi, kræver en udstilling sikre lokaler og de bedste sikringsmontrer. Indtil museet har de rette rammer er samlingen på magasin. På sigt bliver samlingen udstillet på et af Museum Koldings besøgssteder. Processen dertil er lang og krævende, og museet arbejder hårdt på at få sølvet udstillet. Indtil da vil sølvsamlingen blive aktiveret på anden vis via særudstillinger, vandreudstillinger – herunder udstilling på Indiens Nationalmuseum (marts 2023) – og ved at formidle dele af sølvsamlingen på hjemmesiden og Sociale Medier.

Museet arbejder aktivt med forskning i dansk sølv, og frem til 2025 har museet særlig fokus på de to Kolding sølvsmede Holger Kyster og Hans Hansens Sølvsmedje, som indgangsvinkel til dansk design- og sølvproduktion i det 20. århundrede.

Arkiv

Find lister over alle arkiverede artikler, designere, sølvsmede og samlinger her:

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev