Om Museum Kolding

Museum Kolding er et kulturhistorisk og statsanerkendt museum for Kolding Kommune. 

Museets formål er gennem indsamling, registrering,
bevaring, forskning og formidling indenfor sit ansvarsområde at virke for sikring af Danmarks kulturarv og vække nysgerrighed og begejstring for folkets historie. 

Museet har et særligt fokus på sammenhængen mellem kulturhistorie, håndværk og design. 

Museet består af de tre besøgssteder: UNESCO 
verdensarvsbyen Christiansfeld
Skamlingsbanken og Staldgården på Slotsbanken Kolding midtby.  

museets samling

Museum Koldings samling består af genstande fra 1600 tallet og frem. Et stort antal af genstandende har tilknytning til Kolding og Kolding Kommune, og fortæller om personer og virksomheder fra byen og omegnen.

Derudover består samlingen af:

  • Et større antal Svend Hammershøi tegninger og malerier
  • Glas, porcelæn og fajance fra 1600-tallet og frem
  • En lang række malerier med portrætter af kongelige, hvoraf det mest kendte er et samtidig portræt af Dronning Dorothea, så vel som personer fra Kolding samt genremotiver fra mange perioder
  • Desuden kan man i samlingen finde en lang række møbler fra 1600-tallet og frem.
  • En af Danmarks bedste sølvsamlinger udenfor København.


Sølvsamlingen

Grundstenen for Museum Koldings samling er fra sølvsmed Holger Kyster fra Kolding, der i begyndelsen af 1900-tallet arbejdede for og med Thorvald Bindesbøll og Svend Hammershøi. Begge to af datidens førende designere og hvis produkter blev fremstillet i det Koldingensiske værksted i Adelgade.

Desuden indeholder samlingen sølv fra sølvsmeden Hans Hansen, der begyndte sin virksomhed i Kolding 1906 og fra Karl Gustav Hansen, der videreførte faderens fabrik under navnet Hans Hansen Sølvsmedie. Sølvet blev kendt både lokalt, nationalt og ud over landets grænser for sin produktion fra 1940’erne og frem til 1980’erne.

Museets sølvsamling består ikke mindst af en lang række moderne sølvarbejder af landets førende sølvmede og er indtil 2020 løbende blevet udvidet med diverse nyindkøb.

Hvor kan jeg se museets samling?

Store dele af museets samlinger er i øjeblikket ikke tilgængelige for publikum, men kan i et vist omfang ses digitalt på “Museernes Samlinger”, der er opdateret frem til udgangen af 2018, hvor det nye nationale registreringssystem tog over. Desværre er den offentlige del af dette system endnu ikke tilgængelig, men det sker forhåbentlig i nærmeste fremtid.

Få et overblik på Museernes Samling

håndbiblioteket

Museum Kolding råder over et stort bibliotek, som hovedsagelig fungerer som referencebibliotek for museets personale. Museets biblioteket er offentligt tilgængeligt. Det er pt. ikke muligt at tilgå bøgerne på museet, da de er pakket ned i forbindelse med flytningen af biblioteket fra Koldinghus til Staldgården.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev