Sommersjov

CHRISTIANSFELD – SKAMLINGSBANKEN – STALDGÅRDEN

Alle dage i skolernes sommerferie summer det af liv på museum Koldings tre besøgssteder. 
Mød bier, hug en isskulptur, snit en træfigur, tag på søsfari, lav lerfigurer i naturen, gå på UV-skattejagt og lær at fægte. Du kan også male på kakler, gå på stjernejagt eller tage på guidede ture for børnefamilier. Vi glæder os til endnu en sommer fyldt med sommersjov!
Alle aktiviteter starter kl. 11.

PROGRAMMET OFFENTLIGGØRES SNART

Herunder kan du læse om de forskellige aktiviteter:

Skamlingsbanken:

Ice for kids
For 14.000 år siden lå der en kæmpe gletsjer lige foran Skamlingsbanken. Gletsjeren er for længe siden smeltet, men nu vender isen tilbage for en dag. Du kan prøve kræfter med is og hugge din egen figur ud af isblokke ved Skamlingsbankens Besøgscenter. Du får din egen isblok og værktøj til at arbejde med. Herefter er det kun fantasien og det danske sommervejr, der sætter grænser.
Børn under 7 år anbefales at få hjælp af en voksen. Alle er velkomne.
Dato: 18. juli og 25. juli
Tidspunkt: kl. 11-13
Pris: 30 kr. pr. barn. Betales online her eller i besøgscentret.

Fægteskole
I midten af 1600-tallet gik svensken over isen næsten ved Skamlingsbankens fod. Dengang var kunstkunsten blandt nogle en ædel fægtestil. Prøv 1600-tallets fægtestil, hvor det gælder om at fælde modstanderen med stil og elegance.
Hør underholdende fortællinger om æresduller blandt adlen, og hør om kvinder også duellerede, i en tid hvor æren var vigtigere end livet.
Det er en spændende aktivitet for alle mellem 7 og 107 år, hvor professionelle showfægtere lader dig prøve kræfter med fægtekunsten i sjove øvelser. En aktivitet for hele familien.
Datoer: 12. juli og 26. juli.
Tidspunkt: 11-12 og 12-13
Mødested: Græsset foran Besøgscenteret
Pris: Det er gratis at deltage i workshoppen.

Snit i træ
Har du lyst at lære at snitte i træ i sommerferien?
Snitteværkstedet er for børn og deres voksne. Snitteværkstedet er det sted, hvor vi former, skaber og snitter i træ. Vi snitter legetøj og finurlige figurer af materialer fra skoven.
Snit et dyr, et skib, en snurretop, en drillepind, en perlekæde en knage – eller noget helt ud af din egen fantasi.
Find et stykke træ, lån en snittekniv og få hjælp til at snitte.
Dato: 4. juli, 8. juli, 22. juli og 8. august.
Tidspunkt: kl. kl. 11 og kl. 13.
Varighed: 1 time pr. hold.
Obs: Begrænset antal pladser pr. hold, mød op i god tid.
Snitteværkstedet er udendørs, så tag tøj og fodtøj på efter vejret.
Du er også velkommen til at medbringe din egen snittekniv.
Pris 30 kr. pr. barn – betales online her eller i Besøgscentret.

Farvebingo – gå på jagt i naturen:
Gå en tur på Skamlingsbanken med din farvebingoplade i hånden.
Hvor mange ting kan du finde, der har samme farver som på pladen.
Indsaml blade, blomster, kogler, eller andet, der passer til farverne og placer dem i klemmerne på pladen. Hvor mange af farverne kan du finde?
Tag din udfyldte plade med tilbage til Besøgscentret for at få en lille præmie.
Aktiviteten er gratis.

Byg insektboliger
Inviter insekter til at bo i din have, i din egen insektbolig. Insekter elsker at have et sted at bo, og en fin insektbolig får din have til at summe af liv. Sammen bygger vi en insektbolig af træ eller i en mælkekarton. På stedet er er alt du skal bruge og vi guider dig igennem processen. Du er også velkommen til at møde op tidligere og finde ting i naturen på Skamlingsbanken, som du kan bruge i dit insekthotel. Tag din yndlingsvoksen under armen, så sørger vi for resten.
Datoer: 9. juli, 14. juli og 21. juli
Tidspunkt: kl. 11-12 og 13-14.
Pris: 30 kr. pr. barn.
Obs: Begrænset antal pladser pr. hold (pladser efter først til mølle) bestil billetten online for at sikre dig en plads. Det er også muligt at betale i Besøgscentret.

Søsafari
På Skamlingsbanken er der et fint lille vandhul. Her vrimler det med spændende dyr. Udstyret med fiskenet, baljer og forstørrelsesglas går vi på Sø-safari. Haletudser i massevis og insekter med sjove navne: vandkalve, skøjteløbere, guldsmede og stavtæger. Hvis vi er heldige, fanger vi måske også en salamander. Du skal bare medbringe gummistøvler og nysgerrighed. Museum Kolding har fiskenet, spande og andet udstyr – hvis du selv har et fiskenet, må du gerne tage det med.
Datoer: 3. juli, 10. juli, 17. juli, 24. juli, 31. juli og 7. august
Tidspunkt: kl. 11 (ca. 1 times varighed pr. hold)
Mødested: Besøgscentret Skamlingsbanken. Herefter følges vi ned til søen.
Pris: 30 kr. pr. barn (billet kan købes på nettet) eller i besøgscentret.
Begrænset antal pladser: Køb billet i forvejen eller mød op i god tid, for at sikre dig en plads. Der er plads til max. 10 børn og deres voksne pr. hold.

Sjov med ler
Med ler kan du let og sjovt  lave en masser af sjove, skæve og flotte værker.. Du kan give træer og sten sjove ansigter eller pynt en gren med et lille finurligt ler dyr. Du kan også få din figur med hjem.
Aktiviteten er gratis.

Leg og spil på toppen
Tag din bedstemor, tante, far, eller søskende med og prøv et af de sjove spil. Hvem rammer rigtigt i stigegolf, hvem får først 4 på stribe og hvem er bedst til kongespil? Og mon din mor kan gå på stylter? Vi sætter en masse sjove spil frem på plænen foran besøgscentrer – kom og leg. Man kan lege med tingene fra kl. 11 og resten af dagen. Aktiviteten er gratis.

Biernes verden 🐝
Uhmmm, elsker du ikke også bare honning? Det gør vi, og vi har inviteret en biavler på besøg på Skamlingsbanken. Slå et smut forbi og se e bierne lave honning. Måske er du så heldig at spotte dronningebien. Heldigvis er der også en lille smagsprøve på de søde sager og du kan prøve at være klædt på som en rigtig biavler. Kolding Biavlerforening kommer forbi med bier og fortæller om biernes helt særlige egenskaber.
Dato: 19. juli, 28. juli og 3. august
Aktiviteten er gratis og er for hele familien.
Tidspunkt: Kl. 11-13
Mødested: Besøgscentret Skamlingsbanken.

Naturtur
Sammen med naturvejleder Line går vi afsted på en hyggelig familievandretur i naturen på Skamlingsbanken. Undervejs fortæller Line om det helt særligt ved Skamlingsbankens natur.
Vi undersøger blomsterne og insekterne på stedet. Og vi mærker bakkerne, og hører om hvordan landskabet er blevet formet. Line har fortalt, at der er dramaqueens i naturen og at blomster, myrer, sommerfugle snyder hinanden – det fortæller hun meget mere om ude i naturen.
Dato: 23. juli, 4. august og 9. august
Pris: 30 kr. pr. barn. Betaling online eller i Besøgscentret.
Varighed; 1-1,5 timer.
Målgruppe: Børn mellem 4 år og 12 år ifølge med voksen
Begrænset antal pladser: Mød op i god tid eller køb billet inden.

Tegn på sten og muslingeskaller
Det er så sødt at have en sten malet som en mariehøne, en bi eller en blomst liggende i haven. Vi har maling, sten og muslingeskaller – du har fantasi. I naturen på Skamlingsbanken er det nemt at finde inspirationen, og du kan jo starte med at finde din egen sten nede ved strande for foden af Skamlingsbanken – måske kan du også få en lækker dukkert.
Aktiviteten er gratis.

Dragebyg og flyv
Det er fantastisk at lege med drager, når vinden blæser. Har du lyst til at lære at lave din helt egen drage?
Så kom ud på Skamlingsbanken, når vi afholder drageværksted for børn og deres voksne. Vi laver slædedrager. Det er meget enkle drager, som alle kan bygge – er du et mindre barn, har du måske brug for lidt hjælp fra dine voksne. Når dragen er færdig kan du teste den i vinden på Skamlingsbanken.
Vi har poser, pinde og snor. Aktiviteten er for børn og deres voksne, og vi forventer, at de voksne er sammen med deres barn under hele dragebygningen. Der er plads til 12 børn pr. hold, så book en billet på forhånd her (én billet pr. drage). Ledige pladser sælges i Besøgscenter Skamlingsbanken efter først-til-mølle-princippet.
Dato: 16. juli og 30. juli
Tidspunkt: kl. 11-12 og 13-14.
Pris: 30 kr. pr. drage. Kan købes online her eller i Besøgscentret.

Frotteringskunst:
Lav kunst med statuerne og mindesmærkerne på Skamlingsbanken.
Kunstner Mogens Leander inviterer dig med ud i Skamlingsbankens særlige natur og de mange monumenter på stedet, danner inspiration for denne dags kunstworkshop. Mogens Leander er en af kunstnerne bag den aktuelle land art udstillling ‘Opus Potentia – kraft og værk’, der er udstillet på Skamlingsbanken for tiden. Lad dig inspirere af kunsten og naturen i området og se om du kan få lavet dine egne kunstværker ved hjælp af de historiske værker.
Dato: 6. august kl. 11
Det er gratis at deltage på workshoppen.

STALDGÅRDEN:

Nedkastning
Din modstandsgruppe skal finde frem til en nedkastning, der indeholder vigtige informationer, farlige våben eller hemmelige agenter. I udstillingen ”1943 – Gestapo kommer!” skal du finde fem checkpoints, der hver giver dig brugbare beskeder, som hjælper dig frem til den rigtige placering af, hvor engelske fly nedkaster den hemmelige last. Ved at aflytte radiobeskeder med hemmelige koder i, kan du udelukke områder i byen og til sidst finde frem til det udvalgte nedkastningssted.
Når du har fundet stedet, får du en lille præmie af museumsværten.
Aktiviteten er gratis.

Lav en fredsdue:
En hvid due er symbol på fred. I forbindelse med Befrielsen brugte man billeder af fredsduer i aviserne, broderede dem på duge og bar dem som brocher for at fejre freden.
I dette lille kreative værksted kan du lave din egen fredsdue af forskellige materialer. Tag duen med hjem eller hæng den op i museet.
Der vil være skabeloner, karton, filt, glimmer og fjer til rådighed, så du kan bygge duer med din familie. Du kan lave en fredsdue der kan hænges op eller hvad med at skabe din egen fredsduebroche 🕊
Pris: Det er gratis at deltage. Aktiviteten er selvkørende og foregår i museumsbutikken. Vil I se udstillingen og Zelle II er entreen gratis for børn og koster 70 kr. pr. voksen.

Den sidste brik
Lederen for modstandsbevægelsen i Kolding er i fare – Gestapo kommer! Du er nu den eneste, der kan advare ham i tide. Men hvem er han? Hvordan skal du nogensinde kunne finde ham?
Ved hjælp af Gestapos kartotekskort, dine venners viden og din sunde fornuft kan du regne ud, hvem bylederen er og nå frem til ham før Gestapo.
Aktiviteten er gratis for børn og foregår i udstillingen ”1943 – Gestapo kommer!” og kræver kun et nysgerrigt barn og en voksen med en billet til udstillingen.

Gå på opdagelse i Kolding
Med vores kort i hånden skal du gå på opdagelse i Koldings historie. Du skal besøge nogle poster i byen, og ved hver post besvare et spørgsmål. Aktiviteten er henvendt til børn og er både lærerig, sjov og helt gratis. Afleverer du svarene i Museumsbutikken når du er færdig, får du en lille præmie.

Staldgården rundt
Hvor er mindesmærket, hvad er der bag den store sorte dør og hvad har Staldgården egentlig været brugt til før? Rundt omkring Staldgården gemmer sig forskellige historier om Staldgården. Kan du finde alle stederne på billederne?
Aktiviteten er gratis.

Billedbingo – På sporet af besættelsen
Rundt omkring i udstillingen ligger der ting fra besættelsen. De er både fra Gestapo, fra modstandsbevægelsen og fra helt almindelige mennesker. Hvis du leder grundigt, kan du finde dem alle sammen. Kryds din bingoplade af, når du finder tingene, og få en præmie af museumsværten, når hele pladen er udfyldt.
Aktivteten er gratis.

CHRISTIANSFELD:

Christiansfeld for børn
Hvad er det egentlig, der er så særligt ved Christiansfeld? Det kan du få svar på når vores guide Greta tager hele familien med på fortælletur i byens gader. Greta fortæller om, hvordan det var at være barn i brødremenigheden i Christiansfeld i gamle dage.
Mød Greta ved brønden midt på Kirkepladsen – her begynder eventyret.
Turen er målrettet 6-12 årige, og deres voksne
Datoer: 8. juli, 16. juli og 25. juli.
Tidspunkt: Kl. 11. Varighed ca. 30 min.
Pris: 30 kr. pr barn. Billetter købes på Museum Koldings hjemmeside eller i Søstrehusets museumsbutik.
Obs: begrænset antal pladser (ca. 15 børn pr. tur), kom gerne i god tid eller kom forrest i køen med en online billet.

Lær at fægte
Vil du fægte som en ægte musketer?
Prøv 1600-tallets fægtestil, hvor det gælder om at fælde modstanderen med stil og elegance.
Hør underholdende fortællinger om æresduller blandt adlen, og hør om kvinder også duellerede, i en tid hvor æren var vigtigere end livet.
Det er en spændende aktivitet for alle mellem 7 og 107 år, hvor professionelle showfægtere lader dig prøve kræfter med fægtekunsten i sjove øvelser.
Dato: 31- august
Tidspunkt: 11-12 og 12-13
Mødested: Søstrehusets gård
Pris: Det er gratis at deltage på workshoppen.

Vikle med garn
I gamle dage spillede garn en væsentlig rolle for kvindernes daglige liv i Søstrehuset. De lavede mange forskellige former for håndværk og de brugte meget tid i forskellige værksteder. Leg med farver og lav fine mønstre med garn – måske dit eget lille kunstværk.
Aktiviteten er gratis.

Stjernejagt
Vidste du, at Christiansfeld ud over honningkager også er kendt for ”Christiansfelder stjernen”. Stjernen er omdrejningspunktet for denne jagt. I alt er otte stjerner placeret forskellige steder i Søstrehuset – Kan du finde dem? Huset er stort, så det er med at holde tunge lige i munden, så I ikke farer vildt.
Sammen med den entrebillet som voksne skal indløse, får du udleveret et kort med informationer om stjernen. På hver stjerne er et bogstav.nu er det op til dig at finde de otte bogstaver, der tilsammen danner et kodeord. Stjernerne gemmer sig i stueetagen, 1. sal og 2. sal. Se godt efter!
Når du giver det rigtige kodeord til museumsværten får du en lille præmie.
Aktiviteten er gratis.

Tegn på kakler
Byen Christiansfeld er kendt for smukke kakkelovne, med mange forskellige mønstre og former på. Tag en tur rundt i Søstrehuset og se et udpluk af ovne i forskellige farver og størrelser.
Nu kan du selv prøve at dekorere en kakkel. Måske er du blevet inspireret på din tur rundt i Søstrehuset. Kaklen kan bruges til bordskåne eller bare stå til pynt.
Så besøg Søstrehuset, grib en tusch og lav dit eget lille kunstværk.
Pris: 20 kr. pr kakkel. Aktiviteten kræver en entrebillet til voksne

Gå på opdagelse i byen
Gå på opdagelse i UNESCO-byen Christiansfelds lokalhistorie med vores kort. Her skal du besøge nogle poster i byen, hvor du ved hver post skal besvare et spørgsmål. Aktiviteten er henvendt til børn og er både lærerig, sjov og helt gratis. Afleverer du svarene i Museumsbutikken når du er færdig får du en lille præmie.

Fortabt i fremtiden
I Christiansfeld er der opstået en hvirvel i tiden. Pigen Kristine, der boede i Søstrehuset for over 100 år siden, er blevet suget ind i tidshvirvlen og er nu landet i Christiansfeld i 2024. Selvom hun synes, at det er spændende, at se hvordan Christiansfeld ser ud nu, savner hun sin familie og de andre piger i Søstrehuset. Hun har brug for din hjælp til at komme tilbage i tiden. I de over 100 år der er gået, er der sket meget i byen, men der er også meget, der er næsten helt uforandret. Ved at gå rundt i byen og finde de huse, der er på de gamle billeder, skaber du en forbindelse tilbage i tiden, så Kristine kan komme hjem.
Hent dit ark i museumsbutikken – når du har fundet kodeordet venter en lille præmie.
Aktiviteten er gratis.

Billedbingo
Kan du finde mig? Kig godt på billederne på bingopladen. De viser detaljer fra nogle af de specielle bygninger i Christiansfeld. På kortet er markeret nogle steder i byen, gå rundt i byen og se om du kan spotte detaljerne fra billederne med byens bygninger. Når du har krydset alle stederne af på bingopladen, kan du aflevere den til museumsværten og få en lille præmie.
Aktiviteten er gratis.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev