I forbindelse med Christiansfelds 250-års jubilæum i 2023 skabte Brødremenigheden og Museum Kolding sammen en udstilling, som inviterer dig med på en rejse tilbage til årene omkring 1800 i Christiansfeld – byen som i dag er på Unescos verdensarvsliste.
I samarbejde med Brødremenigheden, har Museum Kolding fået mulighed for at genopsætte denne udstilling i nye rammer og med et nyt udtryk.
Se genstande fra Brødremenigheds store samling og bliv klogere på Brødremenigheden og Christiansfeld. Som nyt twist, indeholder denne udstilling nye fortællinger. Mød Eskild en fynsk bondesøn, der i 1798 besøger Christiansfeld – og bliv klogere på Christiansfeld som UNESCO verdensarv.
I udstillingen kigger vi nærmere på spørgsmålene: Hvorfor ser Christiansfeld ud, som det gør? Hvad er det særlige ved Brødremenighedens tro og trosliv, sociale organisering og erhvervsstruktur? Og ikke mindst, hvem var de mennesker, der byggede og boede i Christiansfeld tilbage til årene efter grundlæggelsen?
Genstande fra byens oprindelse
Sjældne genstande er omdrejningspunktet i udstillingen og er med til at fortæller historien om byens oprindelse og udvikling. Blandt de mange genstande kan vi fremhæve tre særlige skatte: Dele fra den oprindelige kirkebrønd, der vidner om byens begyndelse, en høvl, der blev brugt til opførelsen af byens allerførste huse, og træforme til de elskede kagekreationer kaldet “springerle”.
Tag med på en rejse tilbage til Christiansfeld anno 1800 som en levende og autentisk Brødremenighedsby.
Udstillingen er kommet i stand igennem samarbejde mellem Museum Kolding og Brødremenigheden i Christiansfeld med støtte fra bl.a. Augustinusfonden og Kolding Kommune.
Foto: Eva Kristensen