Adventsstjernen

Besøg vores lille særudstilling om Adventsstjernen.

Traditionen med at have en stjerne i toppen af juletræet er kendt i de fleste danske hjem, men for Brødremenigheden har stjernen en væsentlig større betydning.

Det hele begyndte for mere end 160 år siden i den tyske by Niesky, hvor en sirlig matematiklærer i Brødremenighedens skole lavede en stjerne af karton, som han, til stor beundring fra hans elever, hang op under skolestuens loft med et stearinlys i. En dag udfordrede matematiklæren sine elever til at begribe, hvordan matematikkens gåde kunne omsættes til geometriske former. Eleverne fik til opgave at lave deres egne stjerner efter hans forlæg.

En rigtig Herrnhuterstjerne består af 25 spidser, 17 med en firkantet fod og otte med en trekantet fod. Med udgangspunkt i Brødremenighedens adventsstjerne, får du historien om ikke bare den berømte Herrnhuterstjerne, men også Brødremenighedens særlige traditioner i julen.

Herrnhuterstjernen er noget ganske særligt for Brødremenigheden og er knyttet tæt sammen med julen. Brødremenigheden begyndte decideret at producere Herrnhuterstjernen i 1897 og året efter i 1898 fik de patent på stjernen og har den fortsat i dag.

At stjernen er formet som en morgenstjerne har også sin særlige betydning. Morgenstjernen symboliserer, at natten er forbi og dagen er nær, og at lyset sejrer over mørket. I det kristne budskab er Jesus lyset, der skinner over mørket i vores adventsstjerne med kristendommen. Jesus Kristus er morgenstjernen født julenat under stjernen i Betlehem. Derfor vil man i Christiansfeld flere steder kunne finde morgenstjerner, i dag også kendt som Christiansfelderstjerner, blandt andet på kirkespiret af Brødremenighedens Kirke.

Kom forbi og hør hele historien bag Herrnhuterstjernen og se dem oplyse lokalet.

Udstillingen kan ses indtil 5. februar.

Pris: 50 kr. pr. person
Børn under 18 år er gratis
Ældresagen medlem: 45 kr.
Årskort: 100 kr.

Inkl. entre til resten af Søstrehuset.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev